Хорватська експедиція. Національний парк Пакленіца | Hrvatska ekspedicija. Nacionalni park Paklenica


Національний парк Пакленіца є одним з восьми хорватських національних парків. В Хорватії на даний момент існує 8 національних та 11 природних парків і, наскільки я розумію, національні парки мають вищий статус. Так, наприклад, весь гірський масив Велебіт відноситься до природного парку Велебіт, але окремі його території мають статус національних парків: національний парк Північний Велебіт та національний парк Пакленіца, який охоплює території двох мальовничих каньйонів, що їх пробили гірські річки Велика Пакленіца та Мала Пакленіца.


Національний парк Пакленіца: каньйони річок Велика Пакленіца (зліва) та Мала Пакленіца (справа).
(Джерело: mapy.cz)

Оскільки ми відпочивали в Селіне безпосередньо поруч з національним парком, не відвідати його було просто неприпустимим. Отже, одного дня, прокинувшись із сонцем о шостій ранку, вирушили в подорож каньйоном річки Велика Пакленіца.


Каньйон річки Велика Пакленіца. Вид з берега Велебітської затоки
(тут і далі всі зображення збільшуються за кліком)


Наш маршрут почався від місцевості Шкилічи (Škiljići) в Селіне. На відміну від переважно нової, побудованої "під туриста" приморської частини Селіне та Старіграду-Пакленіци, в Шкилічах можна побачити "автентичні" далматинські будинки та споруди.





Від Шкилічей починається "інформаційно-просвітницька стежка": низка стендів та плакатів розповідають про історію та природу Північної Далмації, Велебіту та національного парку Пакленіца. Нагадую, що всі зображення збільшуються за кліком, тому можна прочитати текст у повнорозмірній версії.







Плакат №3 чомусь побачити та сфотографувати не вдалось.


Вид на Велебітську затоку з "освітньої стежки"

Фрагмент карти маршрутів в нацпарку. На момент, коли було зроблено фото, здавалося, що цього шматка карти буде досить для орієнтування на всяк випадок, але в результаті ми дійшли ще далі на північ 

Ранкове сонце ще не потрапило всередину каньйону

Вдало замасковане господарське приміщення нацпарку

Вздовж річки Велика Пакленіца ще в середині 20 століття ходили "каравани" з узбережжя у внутрішні райони (область Ліка). Стандартний шлях в один бік тривав два дні

Старий водяний млин. Спочатку думав, що бетонна половина даху - це наслідки сучасного "ремонту", але виявляється, що дана інновація з'явилася в Північній Далмації на початку 20 ст. у зв'язку з поширенням бетону
 
Жолоби, якими вода подавалася на жорна


Жорна



Перед тим, як двинути далі вздовж каньйону, завітаємо до оглядового майданчику (Paklarić Fort).





Огляд місцевості за годинниковою стрілкою з півдня на північ:


Вид на Селіне

Мис на стику між Селіне та Старіградом-Пакленіцею

Zoom in. Видно місцевість Вечко полє і башту (Večka kula)

Старіград-Пакленіца. В морі, з правого краю, видно два острівці

Вхід до каньйону річки Велика Пакленіца

Тепер все разом на панорамі


Історичні об'єкти, які можна побачити з оглядового майданчика



А колись тут на горі сиділа сторожа торгового шляху

Традиційні агрокультури Південного Велебіту

Скотарство в Південному Велебіті

Традиційний народний промисел: витоплювання деревинної смоли (paklina), що й дала ім'я річкам Велика та Мала Пакленіца і, відповідно, нацпарку 

Стрімкі скелі приваблюють альпіністів, тут є багато трас як для професіоналів, так і для зовсім новачків, навіть дітей




В 2 км від входу в національний парк знаходиться вирублений у скелі здоровенний бункер часів соціалістичної Югославії. Зараз його пристосували під виставкові та конференційні зали. Ну і, звичайно ж, магазинчик з сувенірами.


Входи до бункеру


Чесно кажучи, я був розчарований: очікував побачити щось таємниче, колишній режимний військовий об'єкт з пофарбованими дешевою масляною фарбою бетонними стінами, купою дротів та труб вздовж них. А в результаті потрапив ніби в підземний паркінг чи технічні приміщення якогось супермаркету

Виставка фотографій місцевої природи в залі бункеру


Як можу судити з побаченого, зазвичай туристи від бункера, до якого можна доїхати на авто, йдуть десь ще кілометр вгору каньйоном, а потім повертають назад. Тому основна туристична інфраструктура, в тому числі "стежка Віннету" (деякі фільми знімалася саме тут) зосереджена на цьому відрізку.

Що ж, йдемо далі вздовж затиснутої між скель річки. До речі, про річку: насправді, десь аж до цього місця ви не побачите в ній води, лише сухе каміння. Наскільки розумію, всю воду забирають для забезпечення туристичних Селіне та Старіграду-Пакленіци, і своїм руслом в море річка тече лише під час великих злив чи танення снігу навесні.



На території нацпарку багато печер і, можливо, на цій скелі видно вхід до однієї з них

На більшій частині маршруту дорога облаштована і цілком комфортна для пішого туриста. А от в старі часи люди і в'ючні тварини йшли часто просто по камінню вздовж річки



Вздовж туристичного маршруту є декілька кафе-корчм, де можна перекусити та відпочити. Ціни, звичайно, "туристичні", тому, як не хочете витрачатися, беріть їжу з собою. Питну воду можна набрати з декількох джерел. Також є як мінімум три запруди, де глибина достатня щоб окунутися для відновлення бадьорості і готовності йти далі.


Чим далі на північ, тим ширше стає каньйон, але скелясті схили залишаються так само стрімкими

За гірським пасмом вдалині знаходиться вже область Ліка

Букові праліси


Ось ми і дісталися найвіддаленішої точки нашого маршруту - гірського хутора Паричі (Parići), де є садиби Раміча дворі (Ramića Dvori) та Іванчев дом (Ivančev dom), в яких можна залишитися на вечерю та ночівлю.

В цьому місці каньйон розкривається в широку котловину, ось її огляд проти часової стрілки:



Каньйон і дорога до моря





Десь там вдалині знаходиться виток річки Велика Пакленіца

За цими горами знаходиться область Ліка

Садиба Раміча дворі (Ramića Dvori)




В старі часи по дорозі в Ліку чи звідти люди зупинялися на ночівлю саме в цих місцях, а на наступний день йшли далі. Мені самому дуже хотілося б вперше в житті пішки перейти гори (хай і такі відносно неширокі) й дістатися Медака на тому боці. В принципі, якщо встати засвіт, то можна встигнути до заходу сонця, а вже там переночувати. Можливо, наступного разу.

Що ж, треба йти назад щоб встигнути повернутися до Селіне доки не зайшло сонце.


Ось і сама річка Велика Пакленіца


Скелі ще довго будуть виблискувати білим в променях сонця, а в каньйоні вже вечерні сутінки




Схема трас альпіністських маршрутів на горі Аніца кук - найбільш популярної серед скелелазів

Аніца кук (Anića kuk)






Мабуть, найбільш вузьке місце каньйону



Поблизу входу до національного парку Пакленіца знаходиться хутір Марасовичи (Marasovići) - щось середнє між етнографічним музеєм та туристичним комплексом. Тут збереглися в більш-менш оригінальному вигляді характерні для даного регіону будинки.







Міріла – пам'ятні камені, свого роду "дублюючі" надгробки, які ставили в специфічному місці - на півшляху від гірських пасовищ до кладовища, яке зазвичай було в селах на березі моря


Як ми перевірили на власному досвіді, пройти пішки всю туристичну стежку каньйоном Великої Пакленіци (туди і назад приблизно 20 км) цілком під силу навіть 6-річній дитині, тому, якщо будете відпочивати в цих місцях і любите гори, раджу обов'язково відвідати національний парк Пакленіца. Звичайно, довжину маршруту варто коригувати під свої сили. Також треба зазначити, що ми йшли лише основною стежкою до хутора Паричі, але є й інші маршрути, наприклад, до печери Маніта печ (Manita peć).






Comments