Хорватська експедиція. Масленицький міст і Новіградське море | Hrvatska ekspedicija. Maslenički most i Novigradsko more


Незважаючи на те, що територія нинішньої Задарської жупанії під час війни 1991-1995 років була одним з місць найбільш активних бойових дій, пройшло вже майже 25 років, тому зараз мало що нагадує про ті події: біля Задару і вздовж основних трас всі будинки відновлено, дороги відремонтовано, якихось воєнних руїн чи масштабних військових монументів не побачиш.

Однак допитливе (чи точніше "підготовлене") око зверне увагу на досить скромні пам'ятники: хрести з хорватськими прапорами і символікою збройних сил та вулиці, названі на честь підрозділів військ та поліції, які приймали участь в тих боях (ulica 72. bojne Vojne policije, ulica 84. gardijske bojne HV Termiti, ulica 4. gardijske brigade, ulica 112. brigade і так далі).

Одним із знакових об'єктів, пов'язаних з тими подіями, є [Старий] Масленицький міст. Побудований в 1961 році, міст був підірваний восени 1991 року під час захоплення військами ЮНА та РСК.


Вид з північно-східного берегу Новської протоки (тут і далі фото збільшуються за кліком)


Вид з південно-західного берегу Новської протоки



А ось так його руїни виглядали восени 1991 року після підриву (від 1:15):




Виявляється, досі немає остаточної версії, хто таки підірвав міст – хорвати під час відступу чи ЮНА. Про це говориться в цьому хорватському репортажі про відновлення мосту (показано і його підірвані залишки):




Після війни відновлений в тому ж самому вигляді у 2005 році. Про це нам говорить лише невеличка табличка:





Трохи далі від нього був побудований візуально подібний Новий Масленицький міст, через який зараз проходить Загребська магістраль A1 (Zagrebačka):


Новий Масленицький міст





Під час операції "Масленіца" північний берег Новської протоки із залишками мосту був відвойований хорватськими військами, побудована тимчасова понтонна переправа (фотохроніка). До цього, з 1991 року, між північною Хорватією та Далмацією сполучення було або морем, або через острів Паг і далі поромом.


Карта операції "Масленіца"
(Джерело: Janko Bobetko. Sve moje bitke)


Про операцію "Масленіца" нагадує досить скромний меморіал біля в'їзду на міст на північно-східному березі:


Меморіал операції "Масленіца"

Табличка на меморіалі зблизька: перелік відвойованих населених пунктів та підрозділів, що приймали участь у операції


Новська протока виглядає скоріше як каньйон. Коли я побачив її перший раз, навіть закралися сумніви чи не створений це штучно канал – так дивно та незвично вона виглядає.








Новська протока з'єднує Велебітську затоку з Новіградським морем (в дійсності заливом), що в свою чергу ще далі поєднується з меншим Карінським морем.


Новіградське море та гори Буковиці, на яких встановлено багато "вітряків" (я нараховував ніби 17, але це неточно) вітрової електростанції






Як мальовниче та екзотичне місце Старий Масленицький міст притягує туристів, на двох невеликих парковках на обох в'їздах на міст багато автомобілів як з хорватськими, так і з іноземними (італійськими, німецькими, австрійськими та інші) номерами. Більшість приїздить роздивлятися та фотографувати краєвиди, хтось спускається вниз щоб поплавати, однак є і ті, хто задля адреналіну зважуються на банджі-джампінг з 50-метрової висоти (приблизно десь як 16-поверховий будинок).


Замовляєте стрибок...

... і в призначений час організатори привозять обладнання


Ну і, звичайно ж, з мосту та та високих берегів Новської протоки можна насолодитися панорамою гірського хребту Велебіт:


Як бачите, міст має вигин

Фантастична тінь





Comments