Banovina Hrvatska | Banovina of Croatia | Бановина Хорватія | Бановина Хрватска | Бановина Хорватия



Na hrvatskom:
Wikipedia: Banovina Hrvatska

In English:
Wikipedia: Banovina of Croatia

На русском:
Wikipedia: Хорватская бановина

Українською:
Wikipedia: Бановіна Хорватія

Бановину Хорватію було створено 24 серпня 1939 року в результаті угоди, досягнутої між хорватськими політичними силами в особі голови Хорватської селянської партії Владка Мачека та югославським урядом в особі голови уряду Драгіши Цвєтковича ("угода Мачека-Цвєтковича"). Белград пішов на зустріч вимогам хорватів з метою подолання багаторічної політичної кризи, що існувала в Югославії через опозиційність хорватських (а також і сербських "пречанських") партій жорсткій централістській політиці уряду, що ставало особливо небезпечним в світлі загрозливої міжнародної ситуації напередодні Другої Світової війни.

Створення автономної хорватської бановіни мало стати першим кроком на шляху перетворення жорстко централізованого Королівства Югославія на державу з автономними землями. Крім хорватської передбачалося створення словенської бановини (повністю відповідає тодішній Дравській бановині) та "Сербської землі" (Дрінська, Врбаська, Зетська, Дунайська, Моравська, Вардарська бановини) з центром в Скоп'є і автономними областями Сербією, Чорногорією, Боснією і Герцеговіною, Македонією та Воєводіною.

Угода Мачека-Цвєтковича була нелегким компромісом як в питаннях визначення кордонів Бановини, повноважень автономії, так й в плані самого визнання федеративного принципу організації Югославії, оскільки в попередні роки офіційною ідеологією держави був "інтегральний югословенізм", за яким визнавалася лише одна нація – югослави – "що історично мала імена словенців, сербів та хорватів".

Угода в принципі задовольняла вимоги хорватів щодо політичної та територіальної автономії, але вже в квітні 1941 року у зв'язку з блискавичним розгромом Югославії військами Німеччини та її союзників Бановіну Хорватію було ліквідовано, замінивши її на маріонеткову "Незалежну державу Хорватію".

Саме на кордони Бановини орієнтувалося хорватське керівництво в особі панівної партії ХДС як на бажані абриси незалежної хорватської держави на початку 1990-х, що відповідним чином зумовлювало його політику як в самій Хорватії, так й Боснії і Герцеговині.




Бановина Хорватія в порівнянні з сучасними кордонами Хорватії.



Бановини 1929-1939 і нова автономна Бановина Хорватія. (Джерело: Wikipedia Commons)


"Що б хотіли хорвати?"
Хорватський проект: Королівство Хорватія (що мала б включати більшу частину Боснії і Герцеговини та західну Бачку – так звана Bačka Hrvatska) зі Словенією, Королівство Сербія (з воєводствами Воєводиною, Чорногорією та Південною Сербією) та "Боснійсько-Требинска область", що, вочевидь, мала б стати предметом торгу з Белградом
(Джерело: Стојадиновић хтео државу без Хрвата, кнез Павле направио „Велику Хрватску”)

Comments